6. De help functie

Zo, nu we de perongeluke gebruikers achter ons hebben gelaten ga ik me dus verder concentreren op functionaliteit die vim van een tool om een rc bestandje aan te passen maakt tot een werk omgeving.

Een van de eerste opties die je als meer eisende gebruiker nodig hebt is een help functie. Je moet per slot van rekening ergens kunnen nalezen wat ik hier weggelaten heb. Uiteraard heeft vim een help functie. Je roept hem aan vanuit (hoe kan het ook anders) de command mode met de opdracht :help [keyword]. Vervolgens zal er een venster met het helpbestand geopend worden. Het beste kun je het misschien maar eens uit proberen door het commando :help te geven zonder opties. Je krijgt dan wat algemene hulp hoe je in een document kunt navigeren en hoe je de links (ja het help bestand kun je in browsen) kunt gebruiken.

In deze en alle navolgende hoofdstukken zal ik trachten je de toepasselijke commando's te geven zodat je het een en ander nog eens in het help bestand na kunt lezen. Je zult er achter komen dat hetgene wat ik beschrijf vere van compleet is.

Nu is waarschijnlijk ook de tijd daar om je te wijzen op een tutorial die mee geinstalleerd is met vim. Door in een console venster de opdracht vimtutor te geven wordt deze gestart. Denk nu niet dat er een of ander geavanceerd programma gestart wordt.... het is gewoon een tekst bestand wat in vim geopend wordt. In dit tekst bestand worden de basis vaardigheden voor het gebruik van vim uitgelegd.

Ik zal ook vaak verwijzen naar de user manual van vim. Dit is een serie tekst bestanden die op je systeem aanwezig is in de directorie "/usr/share/vim/vim62/doc". Dat "vim62" is uiteraard afhankelijk van de geinstalleerde versie van vim. De bestanden heten usr_01 t/m usr_90 en een inhoudsopgave usr_toc.txt. Er zijn ook andere formaten beschikbaar - zoals html of pdf - op de site http://vimdoc.sf.net

6.1. Help commando's.