MySQL Kruistabellen

Inleiding

Zolang ik met computers werk ben ik bezig met het analyseren van gegevens. Ik was er al vrij vlot achter dat die dingen (computers dus) er goed waren in iets waar ik niet goed in ben: saaie zich herhalende akties. En één van de leukste dingen die ik leerde – en nog steeds gebruik zoals je zult zien – zijn kruistabellen. Een kruistabel (in het engels pivot table) is een manier van gegevens verdichten en weergeven die erg verhelderend werkt.
Maar om te begrijpen wat een kruistabel is eerst maar iets anders, je moet eerst leren  lopen voor je kunt leren rennen. Eerst maar eens iets wat redelijk vlot te volgen is namelijk het groeperen van gegevens.

Groeperen

Stel je eens een lijst voor waarin de verkopen van een product door Jan en Piet bijgehouden wordt. Elke keer als als één van de twee een verkoop maakt wordt dit in de tabel opgenomen. Een dergelijke tabel kan er zo uitzien:

Verkoper Product
Jan 1
Piet 2
Piet 1
Jan 3

enz.

De lijst kan uiteraard aanzienlijk langer zijn. Dat maakt voor het voorbeeld echter niet veel uit. Als je deze gegevens leesbaarder wil maken dan kun je gaan groeperen. Een logische groepering voor deze tabel is groeperen op verkoper. Je sorteert de lijst op verkoper, en telt de verkopen bij elkaar op:

Jan 4
Piet 3

En voila… je hebt informatie gemaakt van gegevens. Jan heeft de verkoop competitie voor deze week gewonnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *