Help! Ik krijg een e-book.

Staande_Cover_NLDe laatste weken ben ik bezig geweest met het maken van e-books. Meer specifiek: epub bestanden. Reden hiervoor is mijn vriendin die een boek aan het schrijven is… en het is nu eenmaal leuk om dat wat je schrijft ook in een e-reader te kunnen lezen.

Cool om te doen. Technisch gezien leuk. Eigenlijk is een epub een gecomprimeerd bestand met daarin html bestanden, afbeelding, style sheets en er kan zelfs javascript in zitten heb ik me laten vertellen. Niet dat dat mijn vriendin boeit… het moet gewoon openen als je er op klikt. En dat is voor veel mensen toch wel een probleem heb ik inmiddels begrepen.

Wat tip van een nerd dan maar?

infuse-4g-kindle-appAls je de mogelijkheid hebt… open het bestand dan op je smartphone. Android…. iPhone… Windows phone… maakt niet uit. Allemaal hebben ze wel een een standaard e-reader geinstalleerd staan die epub bestanden kan openen. De meest probleemloze oplossing.

Op je PC of laptop kan je uiteraard ook e-books lezen. Niet zo handig als op een smartphone… maar het kan. Ik kan je 2 manieren aanreiken om dat te doen… de eerste is de handigste omdat je er niets voor hoeft te installeren. In beide gevallen moet je het bestand eerst downloaden naar je PC of laptop (kies dus voor downloaden… niet voor openen).

Naamloze afbeeldingAls je een Google account hebt (als je een Android telefoon hebt, dan heb je die) dan kun je het boek uploaden naar “Google Books“. Je kunt het boek dan in de browser lezen. Naast het eerder genoemde voordeel van niet te hoeven installeren is een ander groot voordeel dat je het boek overal beschikbaar is. Ook op je (Android) smartphone via de Google app “Play Boeken”.

De laatste optie is het installeren van een e-reader voor windows.  Net zoals je Word nodig hebt om een Word document te openen (en te bewerken) heb je een e-reader nodig voor een epub bestand. Er zijn er heel veel. Deze site geeft je een klein overzicht. Die van Adobe bevalt me niet, maar dat is persoonlijk. Nadat je een van deze geïnstalleerd hebt kun je het e-pub bestand daarmee openen door het te dubbelklikken, of door het in de e-reader te openen.

Apple mensen? Ik moet je het antwoord schuldig blijven… Ik heb geen Apple apparaten ;0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *