Just a blog page

Just a static test page

 • Blacklist met iptables (2/20/2015)

  inleiding firewallInleiding

  Mijn vriendin heeft een website: HappyMinds. Ik host die site voor haar – net als deze site – op een desktop pc waar ik CentOS 5 op heb staan. En zeg nou zelf… wat is er nu leuker als je net je eigen website hebt dan de bezoeker stats in de gaten houden? Dat doen we allemaal toch. Tussen het schrijven van haar blogs en de stats heeft ze heel veel plezier aan die site. Er was in het begin een issue met bezoekende russen, maar dat heeft zich allemaal opgelost.

  Tot er op een dag een script kiddie voorbij komt die eens gaat kijken of hij in kan breken in die site. Zelf negeer ik dat soort dingen. Zorg dat de software up to date is, de wachtwoorden redelijk sterk zijn, enz. Maar je hebt wel gelijk enkele duizenden page views daar waar het er eerst tientallen waren. Dit heeft een vernietigend effect op de statistieken.
  (more…)

 • Going multilingual (3/1/2015)

   Borderless Bilbo’s-Stekkie.

  multilingualFor some years now I write articles to share the things I learn. Most often they are about technical stuff which – so I’ve learned – are of interest to people outside the Netherlands.  So I’m often in doubt to write in either dutch or English. The site should probably be multilingual. But how to go about something like that?

  WordPress solves this problem for me with a plugin – WPML in my case – to write multilingual sites. So from now on articles posted on this site will be in dutch and English.  Maybe even the older articles.

MySQL Kruistabellen

Inleiding

Zolang ik met computers werk ben ik bezig met het analyseren van gegevens. Ik was er al vrij vlot achter dat die dingen (computers dus) er goed waren in iets waar ik niet goed in ben: saaie zich herhalende akties. En één van de leukste dingen die ik leerde – en nog steeds gebruik zoals je zult zien – zijn kruistabellen. Een kruistabel (in het engels pivot table) is een manier van gegevens verdichten en weergeven die erg verhelderend werkt.
Maar om te begrijpen wat een kruistabel is eerst maar iets anders, je moet eerst leren  lopen voor je kunt leren rennen. Eerst maar eens iets wat redelijk vlot te volgen is namelijk het groeperen van gegevens.

Groeperen

Stel je eens een lijst voor waarin de verkopen van een product door Jan en Piet bijgehouden wordt. Elke keer als als één van de twee een verkoop maakt wordt dit in de tabel opgenomen. Een dergelijke tabel kan er zo uitzien:

Verkoper Product
Jan 1
Piet 2
Piet 1
Jan 3

enz.

De lijst kan uiteraard aanzienlijk langer zijn. Dat maakt voor het voorbeeld echter niet veel uit. Als je deze gegevens leesbaarder wil maken dan kun je gaan groeperen. Een logische groepering voor deze tabel is groeperen op verkoper. Je sorteert de lijst op verkoper, en telt de verkopen bij elkaar op:

Jan 4
Piet 3

En voila… je hebt informatie gemaakt van gegevens. Jan heeft de verkoop competitie voor deze week gewonnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

De oude site

Screendump oude site

De oude site had wat documentatie staan waarnaar gelinkt wordt vanuit Google. Ik heb dan ook gedacht deze documentatie 1 op 1 over te nemen van de oude site. De lay-out en opmaak klopt niet meer, waarschijnlijk is de documentatie zelf ook veroudert… maar hier volgende de links

Documenten van de oude site

ClamAVEen document wat beschrijft hoe je ClamAV aan de gang krijgt voor Sendmail op een Slackware box. Een beetje achterhaald
IRCWat ik over IRC te vertellen had.
Perl BackupUitleg over een backup script wat ik jarenlang gebruikt heb.
ClamAVEen stukje wat ik geschreven heb voor het NedLinux forum. Nog altijd actueel denk ik,.
VimEen document met allerlei "dingen" die je kunt doen in VIM. Gebruik ik zelf nog wel eens als ik denk "hoe ging dat ook alweer".
Process ManagementLinux process management
SambaSamba
Samba NT groepenSamba NT Groepen
Samba 3 NT groepenSamba 3 NT Groepen
Samba Print SharePrinters sharen met Samba
Slackware init systeemHet Slackware init systeem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

The old site.

Screendump oude site

The original site had some documentation which Google links to. So I figured to use the old content one on one. The lay-out and make-up are not up to date, the content itself is problably a bit out dated…but here are the links:

Documents of the old site

ClamAVA document describing ClamAV on a Slackware system
IRCSome stuff I had to mention about IRC
Perl BackupExplanation of a backup script I used to have
ClamAVA piece about Linux process management I wrote for the NedLinux forum
VimMy own cheat page for Vim.
Process ManagementA piece about Linux process management I wrote for the NedLinux forum
SambaSamba
Samba NT groepenSamba NT Groups
Samba 3 NT groepenSamba 3 NT Groups
Samba Print SharePrinter sharing with Samba
Slackware init systeemThe Slackware init systeem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

De herinrichting van een stekkie.